top of page

Kilpailut

Suomen Big Band -mestaruuskilpailu


Suomen Big Band -Yhdistys ry:n järjestämän Suomen big band -mestaruuskilpailun tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisten big bandien tasokkuutta ja uutta big band musiikkia. Kilpailun tuomaristo kootaan sekä kotimaisista että kansainvälisistä alan ammattilaisista. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa vakituisesti toimivat big bandit, joista kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin ja voittanut orkesteri myös esiintyy tulosten julkistamisen jälkeen. 

 

Helsinki International Big Band Composing Contest


Suomen Big Band -yhdistys ja UMO Helsinki Jazz Orchestra järjestävät sävellyskilpailun kahden vuoden välein. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille uuden big band -musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin säveltämistä ja esittämistä.Kilpailussa esiraati valitsee korkeintaan kymmenen loppukilpailua varten ja UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää finaalikappaleet. Tässä yleisölle avoimessa konsertissa tuomaristo valitsee kolme rahapalkinnoin palkittavaa teosta.Myös yleisö saa antaa äänensä ja kappaleista valitaan myös yleisön suosikki lippuäänestyksen avulla. Teokset kilpailevat anonyymisti alkukarsintavaiheessa, mutta finaalikonserttiin pääsevien kappaleiden säveltäjät julkistetaan.

 

Nuoriso- Big Bandien mestaruuskilpailu

 

Vuodesta 2022 alkaen järjestetään myös Nuoriso- Big Bandien mestaruuskilpailu. Kilpailun säännöt ja aikataulut löytyvät nettisivuilta kilpailun julkistuksen yhteydessä.

Kilpailujen historiaa

Ensimmäiset big band -mestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla Kuopio tanssii ja soi -viikon yhteydessä. Vuodesta 1983 lähtien kilpailu järjestettiin Imatralla big band -kesäkurssin yhteydessä. Vuodesta 2016 lähtien big band mestaruuskilpailut on järjestetty Helsingissä.

Euroopan mittakaavassa SM-kilpailut on yksi harvoja kilpailuja, jolla on näin monivuotiset juuret. Positiivinen merkitys suomalaisessa big band- ja jazzmusiikissa sekä puhallinsoitinten soittamisessa on kiistaton: kilpailun myötä suomalaisten big bandien taso on noussut huomattavasti ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet.

Vuosina 1983–1996 Imatralla on järjestetty big bandien pohjoismaisia ja avoimia SM-kilpailuja. Moni johtavista jazzmuusikoistamme on noussut yleisön tietoisuuteen Imatran big band -kilpailun kautta. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana niin opinnoille kuin työtilaisuuksillekin.

Vuosien tauon jälkeen Suomen big band –kilpailu järjestettiin jälleen kesällä 2004. Kesällä 2005 järjestettiin historian ensimmäinen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu. Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMO Helsinki Jazz Orchestran perustajajäsenelle ja kapellimestarille, Esko Linnavallille, jonka kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991. Linnavallia pidetään yhtenä UMO:n merkittävimmistä kapellimestareista, sillä hänen ansiostaan UMO:sta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä. Vuodesta 2013 sävellyskilpailu on järjestetty Helsingissä. Vuonna 2019 kilpailu oli ensimmäistä kertaa kansainvälinen ja vuonna 2021 kilpailun nimi vaihtui nykyiseen, Helsinki International Big Band Contest.

bottom of page